5 Mayıs 2008 Pazartesi

Komşu Hakkı

http://sabrikontek.azbuz.com http://sabrikontek.blogcu.com http://sabri28kontek.sitemynet.com.:: Allah-u Zülcelal ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur: "Allah'a kulluk edin; O'na bir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, yakınlara, yetimlere, düşkünlere, yakın komşuya, uzak komşuya yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve elinizin altında bulunan kimselere iyilik edin. Allah, kendini beğenip övünenleri elbette sevmez." (Nisa:36)

Ebu Hureyre radıyallahu anh şöyle anlatmıştır: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem üç defa: “Vallahi iman etmemiştir, vallahi iman etmemiştir, vallahi iman etmemiştir” dedi. Ashab: "Kim iman etmemiştir, ey Allah'ın Resulü?" dediler. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem: "Komşusu şerrinden emin olmayan kimse!" buyurdu. (Buhari,Edeb:2; Müslim,İman:73)

Enes b. Malik radıyallahu anh'dan rivayet edildiğine göre Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Kulun kalbi dosdoğru olmadıkça imanı doğru olmaz. Dili doğru olmadıkça da kalbi doğru olmaz. Komşusu şerrinden emin olmadıkça cennete giremez." (Ahmed b. Hanbel, İbn -i Ebi'd-Dünya)

Enes b. Malik radıyallahu anh’dan rivayet edildiğine göre Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Komşusuna eziyet eden bana eziyet vermiş, bana eziyet eden de Allah'a eziyet etmiş olur. Komşusu ile harp eden benimle savaşmış, benimle savaşan da Allah'la savaşmış olur." (İbn Hıbban)

Ukbe b. Amir radıyallahu anh'dan rivayet edildiğine göre Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Kıyamet günü birbirinden davacı olacakların ilki komşulardır." (Ahmed b. Hanbel, Taberani)

Muaviye b. Hayde şöyle anlatmıştır: "Ey Allah'ın Resulü! Komşunun benim üzerimdeki hakkı nedir?" diye sordum. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Hastalanırsa ziyaret edersin, ölürse cenazesine katılırsın, senden borç isterse verirsin, muhtaç duruma düşerse açığını örtersin." (Heysemi,Mecmaü’z-Zevaid:VIII/165)

Enes b. Malik radıyallahu anh'dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Yanındaki komşusu aç iken bunu bildiği halde tok olarak geceyi geçiren bizden değildir." (Taberani, Bezzar, Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid: VIII/169)

İbn Amr ve Hz. Aişe'den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Cebrail bana komşuyu o kadar çok tavsiye etti ki, komşuyu komşuya varis kılacak sandım." (Buhari,Edeb:28; Muslim,Bir:140;Ebu Davud:5151; Tirmizi:1942)