21 Mart 2008 Cuma

Bayram Namazı

http://sabrikontek.azbuz.com http://sabrikontek.blogcu.com http://sabri28kontek.sitemynet.com::: Bayram namazları, gerek Ramazan bayramı gerekse kurban bayramı günlerinde kılınan ikişer rekatlik namazdır. Hanefi mezhebine göre, bayram namazını kılmak her müslümana vaciptir. Şafii mezhebine göre, sünnettir.

Bayram namazının vakti; bayram günü güneş doğduktan 40-50 dakika sonra başlar, zeval vaktine kadar devam eder. Ancak bu vaktin başında kılmak daha faziletlidir.

Bayram namazının kılınış şekli;

Bayram günü, kerahat vakti çıktıktan sonra, ezan okunmadan ve kamet yapılmadan sadece “Es-Salâtü Camiatün” denilir ve cemaat namaz kılmak için saf bağlarlar. Niyet getirilir. İmamın başlama tekbirinden sonra cemaatta tekbir getirir ve imama uyarlar.

Hanefi olan cemaat sübhaneke duası okur, şafiiler ise veccehtü duasını okurlar.

Bayram namazında iftitah tekbirindan başka zaid tekbirler vardır. Hanefi mezhebine göre iftitah tekbirinden ve sübhaneke duası okunduktan sonra üç tekbir getirilir. İkinci rekatta ise zamm-ı sureden sonra getirilir.

Şafii mezhebine göre, birinci rekatta yedi tekbir, ikinci rekatta beş tekbir getirilir. Bu tekbirler iki rekatta da fatihadan önce getirilir.

Eğer cemaat Hanefi, imam da Şafii mezhebine göre amel ediyorsa veya cemaat Şafii, imam Hanefi mezhebine göre amel ediyorsa, bu gibi durumlarda imamın getirdiği tekbirlere uyulur.

Hanefi mezhebine göre, imamla birlikte bayram namazını kılamayan bir kimse, bu namazı kaza etmez. Bayram namazını kaçıran bir kimse, eğer başka bir imamın arkasında kılma imkanı bulursa oraya gitmelidir. Çünkü, bir belde de ittifakla birkaç yerde bayram namazı kılınabilir. Bayram namazı cemaatle kılınır. Yalnız başına kılınması caiz değildir.

Şafii mezhebine göre, imamla birlikte bayram namazını kılamayan kimse için, bu namazı aynı şekilde kaza etmek sünnettir. Bayram namazını kaçıran bir kimse, ne zaman isterse, bayram günlerinde de bayram günlerinden sonra da kaza edebilir. En faziletlisi birinci gün içinde kaza etmektir.

Kurban bayramının arefe gününün sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, farz namazlardan sonra üç defa teşrik tekbirleri getirilir; “Allah-u Ekber, Allah-u Ekber, Allah-u Ekber, La İlahe illAllah-u vAllah-u Ekber, Allah-u Ekber ve lillahi’l-Hamd”

Hanefi mezhebine göre, bu tekbirleri farz namazlardan sonra bir defa getirmek vaciptir. Üçe tamamlamak daha faziletlidir. Şafii mezhebine göre teşrik tekbirlerini getirmek sünnettir.