21 Mart 2008 Cuma

Namaz Kılınması Caiz Olmayan Vakitler

http://sabrikontek.azbuz.com http://sabrikontek.blogcu.com http://sabri28kontek.sitemynet.com Hanefi mezhebine göre, günün üç vaktinde hiçbir namaz kılınmaz. Bu üç vakit şunlardır;

1- Güneş doğarken; Güneşin doğuşu ile yaklaşık kırk ile elli dakika sonrasına kadar ki süre içinde namaz kılmak caiz olmaz.

2- Zevâl vakti; Güneşin, gök kubbenin tam üst noktasında olduğu zaman, yani öğle namazı vaktinden biraz önce namaz kılmak caiz olmaz. Buna istiva vakti de denir.

3- Güneş batarken; Akşama doğru güneşin sararıp gözleri kamaştırmayacak derecede olduğu zaman ile güneşin tamamına batışına kadar ki süre içinde o günün ikindi namazı dışındaki her hangi bir namazı kılmak caiz olmaz. Aynı günün ikindi namazı o zamana kadar kılınmamış ise, onun kılınması kerahetle caizdir.

Bu üç vakit, mecusilerin yani güneşe tapanların ibadet zamanlarıdır. Güneşe tapmak gibi bâtıl bir dinin mensuplarına benzememek için onların ibadet zamanı olan sabah, öğle ve akşamın belirli zamanlarında müslümanların namaz kılmaları yasaklanmıştır.

Mesela bu vakitlerde kaza namazı ve nafile namaz kılınamaz. Yalnız bu vakitlerde okunan secde ayetinin tilavet secdesi, hazır olan cenaze namazı, adak namazı, tavaf namazı gibi bir sebebe dayanan namazları kılmak, tahrimen mekruhtur.

Şafii mezhebine göre ise, yukarda belirtilen vakitlerde namaz kılmak tahrimen mekruhtur. Ancak namaz kılmayı gerektiren bir durum olursa, bu vakitlerde namaz kılmak caizdir. Mesela kaza namazı, adak namazı, cenaze namazı, abdest ve Tahiyyatü’l-Mescid namazı gibi namazları bu vakitlerde kılmak caizdir.