24 Mart 2008 Pazartesi

Ruh, Ölüm Sonrasında Canlı Kalır Mı?

http://sabrikontek.azbuz.com http://sabrikontek.blogcu.com http://sabri28kontek.sitemynet.com : İslam inancına göre, insanların ruhları onların ölümlerinden sonra da canlı kalırlar. Cesedin bozulmasıyla bozulmazlar. Amellerine göre ya nimet içindedirler ya da azap çekiyorlardır. Nitekim Allah-u Zülcelal bir ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur:

"Allah yolunda öldürülenleri ölü saymayın, bilakis Rabb'leri katında diridirler. Allah'ın bol nimetinden onlara verdiği şeylere sevinç içinde rızıklanırlar." (Al-i İmran; 169)

Görüldüğü gibi, burada anlatılanlar, onların ruhlarına nisbetle doğrudur. Ama cesetlerine gelince, cesetler çürüyüp gider. Müslim'in Enes bin Malik (R.A)'dan rivayet ettiğine göre, Hz. Peygamber (S.A.V) ölünün, gömüldükten sonra dönüp gidenlerin ayak seslerini duyduklarını haber vermiştir. (Müslim)

Hz. Peygamber (S.A.V):

"Ümmetine, kabirlerden geçerken kabir ehline şöyle selam vermelerini söylemiştir: 'Ey mü'min kavimlerinin yurdu, Allah'ın selamı üzerinize olsun. Siz, gelip geçtiniz. Biz de sizin peşinizden geleceğiz.'" (Müslim)

Bu şekilde bir hitap ancak, işiten ve anlayabilenlere yapılır. Böyle olmasaydı, Hz. Peygamber (S.A.V)'in seslenmesinin bir anlamı da olmazdı. Bu, ruhun başlı başına bir varlık olduğu görüşüne göre böyledir. Ehl-i Sünnet usulünün gereği de budur. Allah-u Zülcelal ruha, Rabb'ine dönmesini, cennete girmesini ve insanlar arasında karışmasını söylemişti. Ruhun göğe çıktığına, gökten yere indiğine, gök kapılarının kendisine açıldığına, secdede bulunup konuştuğuna dair bir çok sarih nasslar vardır. Nitekim buna en güzel delil Miraç Hadisesi'dir.

Bilindiği gibi, Hz. Peygamber (S.A.V) miraca çıkmak için Mescid-i Aksa'ya geldiğinde, bazı peygamberler Hz. Peygamber (S.A.V)'i karşılamak için oraya gelmişlerdir. Ve Hz. Peygamber (S.A.V) onlara namaz kıldırmıştır. Daha sonra o peygamberler dağılmışlardır. Hz. Peygamber (S.A.V) miraca çıktığında, birinci gök kapısında Adem (A.S) ile, ikinci gök kapısında Yahya ve İsa (A.S) ile, üçüncü gök kapısında Yusuf (A.S) ile, dördüncü gök kapısında İdris (A.S) ile, beşinci gök kapısında Harun (A.S) ile, altıncı gök kapısında Musa (A.S) ile ve yedinci gök kapısında İbrahim (A.S) ile görüşmüştür.

Allah-u Zülcelal Mirac Gecesi'nde ilk önce elli vakit namaz kılınmasını emretti. Hz. Peygamber (S.A.V) dönüşünde Hz. Musa'ya uğrayınca, O: "Allah-u Teala ümmetine neyi farz kıldı?" diye sordu. Hz. Peygamber (S.A.V) : "Elli vakit namazı farz kıldı." dedi.

Bunun üzerine Hz. Musa: "Rabbine dön ve eksiltmesi için niyazda bulun. Ümmetin buna takat getiremez." dedi. Hz. Peygamber (S.A.V) dönüp Allah-u Zülcelal' e yalvardı. Allah-u Zülcelal elli vakit namazı beş vaktini indirdi.

Hz. Peygamber (S.A.V.), yine Hz. Musa' nın yanına döndü ve: "Allah-u Teala elli vakit namazın beş vaktini indirdi." dedi. Hz. Musa: "Rabb'ine dön ve niyazda bulun. Çünkü ümmetin buna da güç yetiremez." dedi.

Hz. Peygamber (S.A.V), yine Allah-u Zülcelal'e döndü ve niyazda bulundu. Allah-u Zülcelal beş vakit daha indirdi. Hz. Peygamber (S.A.V) tekrar dönüp, Hz. Musa'nın yanına geldi ve: "Allah-u Teala, beş vakit daha indirdi." dedi. Hz. Musa yine: "Rabb'ine dön ve niyazda bulun. Çünkü ümmetin buna da güç yetiremez." dedi. Hz. Peygamber (S.A.V) yine döndü ve Allah-u Zülcelal'e niyazda bulundu. Allah-u Zülcelal yine beş vakit daha indirdi. Aynı şekilde on vakte indirilinceye kadar Hz. Peygamber (S.A.V) tekrar tekrar Allah-u Zülcelal'e niyazda bulundu.

On vakte indirilince, Hz. Peygamber (S.A.V), tekrar Hz. Musa' a uğradı. Hz. Musa yine söylediklerini tekrarladı: "Rabb'ine dön ve yalvar! Ümmetin bunun hakkından da gelemez." dedi. Hz. Peygamber (S.A.V) yine dönüp Allah-u Zülcelal'e niyazda bulundu. Bunun üzerine Allah-u Zülcelal şöyle buyurdu: "Ey Muhammed! Benim katımda hüküm değişmez. Onlar, her gece ve gündüzde beş vakit namazdır. Her namaz için de on ecir vardır ki, bu da elli namaz eder."

Bundan sonra Hz. Peygamber (S.A.V) yine dönüp Hz. Musa'ya uğradı. Hz. Musa: "Neyle emrolundun?" diye sordu. Hz. Peygamber (S.A.V): "Her gün beş vakit namazla emrolundum." dedi. Hz. Musa: "Ümmetin her gün beş vakit namaza da güç getiremez. Ben, senden önce insanları, İsrailoğullarını çok tecrübe ettim. Sen dön de, biraz daha indirilmesini Rabb'inden niyaz et." dedi. Fakat Hz. Peygamber (S.A.V) : “Rabbime çok niyaz ettim. Bir daha niyazda bulunmaya haya ederim." dedi. (Buhâri, Müslim)

Görüldüğü gibi, Hz. Peygamber (S.A.V) Mirac Hadisesi'nde bir çok peygamberin ruhuyla görüşmüştür. Dediğimiz gibi, ruhun göğe çıktığına, gökten yere indiğine, gök kapılarının kendisine açıldığına, secdede bulunup konuştuğuna dair bir çok sarih nasslar vardır. Fakat biz bu kadarı ile iktifa ediyoruz.