7 Şubat 2008 Perşembe

Namazı Vaktinde Kılmak

Namazı vaktinde ve cemaatle kılmalıdır. Peygamber Efendimiz cemaat üzerinde çok ehemmiyet göstermiştir. Bir defasında; "Sizden biriniz namazı kıldırsa, bende bir ateş alıp cemaate namaza gelmeyenlerin evini ateşe verip yaksam." diyerek cemaate namaza gelmeyenleri ihtar etmiştir. (Müttefekun Aleyh)
Bir başka hadis-i şerifte şöyle buyrulmuştur; "Cemaate gelen kimse için her bir adıma bir sevap, bir günahı af ve cennette bir derece vardır." (Müslim, Beyhaki)
Yine diğer bir hadis-i şerifde ise, Ashab-ı Kirama; "Sizden biri evinin önünden geçen nehirde günde beş defa yıkansa onda kir kalır mı?" diye sorunca, Ashab; "Hayır hiçbir kir kalmaz." demişler. Bunun üze-rine Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) şöyle buyurmuştur; "Bu, namaza bir misaldir. Kim beş vakit namazına devam ederse, her namaz arasındaki günah ve hataları temizler." (Müslim)
İşte bu hadis-i şeriflere göre, namaz ve cemaate devam eden kimse namazı vaktinde kılmış olur. Sahabeden biri Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem)'e; "En hayırlı amel nedir?" deyince, Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) şöyle buyurmuştur; "Vaktinde kılınan namazdır." (Buhari, Ebu Davud, Tirmizi)

Hiç yorum yok: